keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Takaisin raiteille


Kulutatko päiväsi pelaten Xboxia tai päättömästi surffaten netissä? Istutko aivokuolleena television ääressä illat ja katsot toinen toistaan typerryttävämpiä ohjelmia? Oletko tyytymätön työhösi vai puuttuuko tutkinnostasi vielä ne muutamat viimeiset opintopisteet? Tunnet olosi laiskaksi ja saamattomaksi. Heräät puolikuolleena ja koko päivä menee koomassa ilman järkevää ajatusta.

On aika palata takaisin raiteille, elämään elämisen arvoista elämää. Miehistä elämää.

Tavoitteet

Ihminen tarvitsee tavoitteita. Ilman tavoitteita ihmisen elämä on tylsää sukankuluttamista päivästä toiseen. Päivästä toiseen oravanpyörän pyörittämistä ilman mitään paloa minkään asian tekemiseen. Tutkimukset (1) osoittavat että tavoitteita asettavat ihmiset, jotka toteuttavat tavoitteitaan maltillisesti ja pitkäjänteisesti saavuttavat tavoitteensa paremmin, ovat elämäänsä tyytyväisempiä, terveempiä ja optimistisempia tulevaisuuden suhteen.

Tutkimuksen (2) mukaan 3% ihmisistä kirjoittaa tavoitteensa ylös. Yllätys ei varmaan ole suuri, kun kerron että nuo samat 3% tienaavat keskimäärin 10-kertaa enemmän kuin ne 97% jotka eivät kirjaa tavoitteitaan. Joten kynä käteen ja paperi eteen. Voima on kirjoitetuissa sanoissa.

Aloita jostain yksinkertaisesta tavoitteesta. Älä tavoittele kuuta taivaalta. Onko esimerkiksi partasi usein ajamatta? Ota tavoitteeksi että ajat partasi joka aamu. Muutama ensimmäinen aamu voi tuntua väkinäiseltä mutta muutaman viikon kuluessa siitä tulee jo tapa.

Aseta tavoitteita kuukauden päähän, puolen vuoden päähän, vuoden päähän ja viiden vuoden päähän. Hyvä tavoite herättää asettajassa innostusta, ilman velvollisuuden ja syyllisyyden tuntoja.

Tavoitteesta saatava hyöty

Tavoitteita kirjoittaessa kannattaa huomoida myös tavoitteiden saavuttamisesta saatavasta hyödystä. Tavoitteen hyödyn kannattaa ainakin jotenkin koskettaa itseäsi, joko välillisesti tai välittömästi. Jatkan parranajo esimerkillä: kun ajat partasi joka aamu, ulkonäkösi kohenee ja miehinen itsevarmuutesi paranee. Ja kaikki tietää mitä kohentuneella ulkonäöllä ja paremmalla itsetunnolla saadaan aikaan.

Tee jotain jo tänään

Tee jokin tehtävä, joka vie sinua askeleen lähemmäksi tavoitettasi. Jos tavoitteesi on olla terveempi ja vähemmän mätisäkkiä muistuttava vuoden kuluttua, käy esimerkiksi 20-30 minuutin kävelyllä. Aloitettuasi tavoitteen saavuttamisen huomaat kuinka sisältäpäin kumpuava motivaatio kasvaa ja into tekemiseen syttyy. Tekemisen aloittaminen heti on avainasemassa. Älä siirrä aloittamista huomiselle.

Jaa tavoitteesi

Kerro tavoitteestasi puolisollesi, kaverillesi, äidillesi tai vaikka mummollesi, mutta kerro siitä jollekulle ja kerro edistymisestäsi. Se lisää tavoitteen saavuttamisen todennäköisyyttä. Läheisesi kannustus tiukan paikan tullen voi olla se mikä saa sinut jatkamaan. Jos tarvitset apua tavoitteesi saavuttamisessa luultavasti joku jonka tunnet tuntee jonkun joka voi auttaa sinua sen saavuttamisessa. Jaa siis tavoitteesi.

Palkitse

Palkitse itsesi kun olet tehnyt jotain tavoitteesi saavuttamiseksi. En kuitenkaan suosittele, että käytyäsi ensimmäisellä kävelylenkillä juot sikspäkin kaljaa palkinnoksi. Palkinnon ei tarvitse olla mitään ulkoista, se voi olla mielessä toistettu kannustus itselle. Sanonta sanoo, että ihminen on sitä mitä hän syö, mutta sen voi kääntää myös sisäiseksi, ihminen on sitä mitä hän ajattelee.

Millaisia tavoitteita sinä olet itsellesi asettanut? Mitä olet saavuttanut? Miten palkitset itsesi tavoitteen tai tehtävän saavuttamisen jälkeen?

1) Greene, J., & Grant, A. M. (2004). Coach yourself. Make real changes in your life: Pearson Education.
2) McCormack m. (1984) What They Don't Teach You At Harvard Business School: Notes From A Street-Smart Executive

4 kommenttia:

  1. Tavoitteiden asetanta on a ja o, alfa ja omega. Onko sitä alfa- vai omega-uros?! Pitäis itsekin tavoitteet selkeyttää, ehkä. Aika isolla pensselillä ne on vedetty, vaikka sinänsä tavallaan selkeitä ovatkin.

    Mutta ehdottoman tärkeetä on tavotteet, mistä sitä muuten tietää minkä ratkaisun tekee, kun se tilanne tulee.

    Omalla kohdalla lähin tavoite on työpaikan uudelleenjärjestely. Tavoite on lähiaikoina (6kk) päästä paikkaan, jossa uraa voi tehdä ja päästä sellaiselle tulotasolle, ettei tartte kiristellä (+3500€/kk). Toinen tavoite on oman fyysisen suorituskyvyn parannus. Tähän ei varsinaista aikamäärettä tai lopputavoitetta ole, mutta harjoituspäiväkirjan seurannassa pitää tulosten nousun olla nähtävissä.
    Sitten on toki toiveita, mutta niitä on vaikea kutsua tavoitteiksi, koska vaativat muiden ihmisten tempautumista.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mike kommentistasi. Tavoitteesi ovat oikeastaan puhtaasti ulkoisia tavoitteita. Onko sinulla mitään sisäisiä tavoitteita? Esimerkiksi henkiseen kasvuun tähtääviä tavoitteita? Ammatissasi kehittymiseen liittyviä tavoitteita?

    VastaaPoista
  3. Eipä taida olla. En tiedä mikä se henkisen kasvun kohde voisi olla. Ehkä siihen tarvis parisuhteen, jossa ne kohteet osoitettaisiin. Sitten voisi arvioida, onko moinen "kasvu" tarpeen.
    Minulla on ammatti vaihtumassa, joten uudessa työssä toki kehittymistä ja tavoitteita riittää, kun pohjalta lähdetään.

    VastaaPoista
  4. Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

    Mitä yksityiskohtaisempi ja paremmin mitattavissa oleva tavoite niin sitä suuremmalla todennäköisyydellä se toteutuu.

    VastaaPoista