sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Esikuva


Esikuva. Roolimalli. Idoli.


Mikä merkitys niillä on miehen elämässä? Mihin mies tarvitsee esikuvaa? Miksi oikean roolimallin löytäminen on oleellista miehen elämässä?

Yleensä ensimmäinen roolimalli on oma isä. Isättömillä pojilla ja niillä epäonnisilla joiden isä on "poissaoleva", esikuva löytyy yleensä jostain muualta lähipiiristä. Olkoon se sitten isoisä, eno tai setä. Oma isäni teki lapsuuteni ajan vuorotyötä ja se rajoitti merkittävästi aikaa isäni kanssa. Löysin tuolloin esikuvan lastentarhan sedästä. Hän teki mielestäni kaiken aina oikein ja minulle hän oli lähes supersankari. Tuskin tuo setä mikään yli-ihminen oli tuolloin, mutta lapsen mieli on merkillinen. Lasten kanssa tekemisessä olevien ihmisten tulisikin kiinnittää huomiota käyttäytymiseensä. Lapset matkivat aikuisia lähes kaikessa.

Miksi mies tarvitsee esikuvia?

Esikuvat ovat meille tärkeitä matkalla kohti miehuutta. Ne inspiroivat meitä kasvamaan ja kehittämään haluamiamme osa-alueita itsessämme. Mies voi peilata itseensä esikuviensa ominaisuuksia ja löytää omat vahvuutensa ja kykynsä tämän prosessin kautta. Oikein valittu roolimalli vie miehen lähemmäs sitä henkilöä, joka hän haluaa olla. Tutkimuksen (1) mukaan ihmiset joilla on esikuva omaavat paremman itsetunnon ja menestyvät paremmin.
Esikuva voi auttaa miestä tekemään elämässään oikeita päätöksiä ja valintoja.

Ilman roolimallia mies voi olla omassa elämässään hukassa ja tutkimusten (2) mukaan esimerkiksi isättöminä kasvavat lapset tekevät todennäköisemmin rikoksia ja itsemurhia, käyttävät todennäköisemmin huumeita ja kärsivät mielenterveyshäiriöistä.

Miten valita esikuva?

Esikuvan valitseminen ei ole aina helppoa, kun toisinaan valinta tapahtuu täysin automaattisesti. Hyvä keino esikuvan löytämiseen on tutkia kuinka toiset ihmiset ovat menestyneet. Usein "ryysyistä rikkauksiin"-tyyliset tarinat inspiroivat ja motivoivat meitä eniten. Jos haluat esimerkiksi hyväksi kirjailijaksi, kannattaa tutkia kuuluisia kirjailijoita ja lukea heidän mahdollisia elämänkertojaan. Mikäli omalta "alaltasi" ei löydy sopivaa esikuvaa, ei kannata luovuttaa vaan valita esikuva joka inspiroi sinua.

Esikuvan on olennaista olla itsevarma ja uskoa omiin kykyihinsä. Epävarmasta ja pessimistisestä idolista tuskin kukaan inspiroituu tai saa mitää hyvää omaa elämäänsä. Esikuvan tulisi olla oma itsensä eikä esittää mitään roolia miellyttääkseen muita ihmisiä. Sellaista ei kenenkään kasetti kestä.

Hyvä esikuva on ihminen tai hahmo joka tulee hyvin toimeen toisten ihmisten kanssa. Ellet aio elää erakkona metsässä, ovat hyvät sosiaaliset taidot tärkeitä tässä maailmassa. (Mikäli erakkona eläminen kiinnostaa suosittelen lukemaan Henry David Thoreaun kirjan Walden - Elämää metsässä.) Kohtaat päivittäin useita ihmisiä ja tekemällä hyvän vaikutuksen heihin luot positiivista energiaa maailmaan.

Esikuvaa valitessa on hyvä etsiä sellainen henkilö joka elää elämäänsä juuri niin kuin sinä haluaisit elää. Jos haluat viettää elämäsi travellerina, matkustaen pienellä budjetilla, sopiva esikuvasi voisi olla vaikka Riku Rantala. Mikäli taas haluat perustaa oman nettibisneksen olisi sopiva esikuva esimerkiksi Timothy Ferris.

Todellinen esikuva omaa ne kyvyt ja ominaisuudet joita me haluaisimme nähdä itsessämme. Hän tekee sellaisia asioita joita arvostamme ja ihailemme.

Kuka on sinun esikuvasi? Miksi? Kuka oli esikuvasi lapsuudessa?

1) Yancey AK, Siegel JM, McDaniel KL. 2002, Role models, ethnic identity, and health-risk behaviors in urban adolescents.
2) http://www.photius.com/feminocracy/facts_on_fatherless_kids.html

2 kommenttia:

  1. En ole omaa isääni pitänyt esikuvana, johtuen ehkä hänen toimintamalleistaan siinä vaiheessa, kun aloin tajuta jotain maailman meiningeistä. Sittemmin on tosin hänkin ryhdistäytynyt ja hänestäkin löytyy arvostettavia piirteitä.

    En muista, että minulla olisi varsinaisesti koskaan ollut esikuvaa tai idolia. Toki esim. urheilijoita katsoi ihaillen, toivoen, että joskus olisi itsekin yhtä hyvä. Lihava lapsi ei vain saanut aikaiseksi tehdä asialle mitään. Silloin en työn merkitystä tiennyt.

    Mutta tosiaan, varsinaista esikuvaa/idolia en muista. Ryhdikkäitä ihmisiä ja suorituksia kuitenkin löytyy lähipiiristäni.

    VastaaPoista
  2. samaa mieltä. Eikä pelkästään miehuuteen kasvaessa ja lapsuudessa, vaan aikuisenakin ihminen tarvitsee sukupuoleen katsomatta esikuvia ja ihannoinnin kohteita, jotka luovat kehityksen suunnan yksilölle. Pelkistettynä jos et terveellä tavalla kadehdi ketään, saatat olla hukassa tai jumissa. Itsellä tuli kuukausien jakso jossa en ollu tyytyväinen ympäristööni, kunnes ymmärsin että minulta puuttuu esikuva/idoli. Ymmärrettyäni tämän paha olo hävisi, kun rupesin vaihtelemaan esikuvia. Tämä liittyy myös kunnioituukseen ja sen tarpeeseen. Ihmisen on hyvä kokea syvää kunnioitusta jotakin kohti.

    VastaaPoista