maanantai 14. maaliskuuta 2011

Viisi tapaa lisätä testosteronin tuotantoa

Se tekee poikavauvoista fyysisesti poikia. Se saa teinipojalle rintahaivenet kasvamaan. Se aiheuttaa äänen muuttumisen teini-iässä, jolloin syntyy erikoisia kiekaisuja lukiessasi koko luokalle ääneen Aleksis Kiven Seitsemää Veljestä. Se luo miehen libidon. Se lisää lihaskasvua ja vahvistaa luustoa.

No mikä se on?

Testosteroni. Iso T.

Lyhyt kertaus siitä, mitä testosteroni oikeastaan on:
Testosteroni on sukupuolihormoni, jota naisilla erittyy munasarjoissa ja lisämunuaisissa, miehillä taas kiveksissä ja lisämunuaisissa. T tekee poikasikiöistä poikia raskausviikoilla 4-6. T saa esipuberteetissa pojilla hien haisemaan ja aiheuttaa kasvupyrähdyksen. T:n vaikutuksesta pojille kasvaa puberteetissa rintakarvat ja aataminomena. T saa miesten aivot kasvamaan naisten aivoja isommiksi, tosin aivojen koko ei tutkitusti ole tae korkeammasta älykkyydestä. T on myös edellytys suvun jatkamiselle, ilman sitä eivät miehen kivekset pysty tuottamaan sukusoluja. Lisäksi T parantaa mentaalista ja fyysistä suorituskykyä.

Miehillä testosteronin määrän pitäisi olla noin kymmenkertainen naisiin verrattuna. Valitettavasti tutkimuksen (1) mukaan näin ei kuitenkaan ole. Tämä näkyykin miesten masentuneisuuden lisääntymisessä.

Testosteroni on se hormoni, joka saa miehen tuntemaan itsensä mieheksi.

Jos olosi ei ole viime aikoina ollut erityisen energinen (kenen muka olisi, kun viimeiset 4 kuukautta on ollut säkkipimeää) tai miehekäs, suosittelen kokeilemaan seuraavia yksinkertaisia ja luonnollisia tapoja nostaa testosteronia kehossasi.

Sinkki. Sinkki ehkäisee testosteronin aromatisaatiota estradioliksi, Estradioli taas saattaa aiheuttaa mm. gynekomastiaa, eli man-boobseja. Itse otan päivittäin tablettina 40-50mg.

Seleeni. Testosteronin tuotannossa tarvitaan seleeniä, lisäksi jos miehellä on seleenivaje, hänen sukusolujensa hännät jäävät kehittymättä tai ovat heikkoja. Helppo tapa saada seleeniä on syödä kaksi tai kolme parapähkinää (eng. brazil nut) päivässä. Suosittelen kuitenkin liottamaan pähkinät ennen syömistä, jotta ravinteiden imeytyminen paranee.

D-vitamiini. Näillä pohjoisilla leveysasteilla auringonvalo on syyskuusta toukokuuhun niin vähäistä, ettei se riitä tuottamaan D-vitamiinia iholla. Itävaltalaisen tutkimuksen (2) mukaan D-vitamiinin ja testosteronin pitoisuus veressä alkaa laskemaan merkittävästi lokakuussa ja ne saavuttavat alimman tasonsa maaliskuussa. Miehillä, joiden seerumin D-vitamiinipitoisuus on korkeampi, on myös korkeampi testosteronipitoisuus. Varmista siis D-vitamiinin saanti talvella. Itse otan oliiviöljypohjaista D-vitamiinivalmistetta 5000IU päivässä. Kesällä tietysti kannattaa olla auringossa järkeviä aikoja mahdollisimman paljon. Etenkin keskipäivällä. (Lisäksi auringon ottaminen kulkusille boostaa testosteronin tuotantoa).

Stressi. Hormonit toimivat toistensa kanssa vuorovaikutuksessa. Stressihormonina tunnettu kortisoli laskee ns. vapaan testosteronin määrää veressä. Kun vähennät stressiä, lisäät testosteronin määrää. Sydäntäni raastaa, kun kirjoitan että myös kahvi lisää kortisolin määrää veressä, eli vähentää testosteronin määrää. Vähennä siis kahvinjuontia. Panosta laatuun, vähennä määrää.

Uni. Miehen veren testosteronipitoisuus on korkeimmillaan aamulla hyvin nukutun yön jälkeen. Testosteronin tuotanto tapahtuu etenkin REM-univaiheen aikana, eli ns. unennäön aikana. REM-uni lisääntyy unen keston pitkittyessä. Tutkimuksessa (3) havaittiin myös että katkonainen uni heikentää yöllistä testosteronin tuotantoa lähelle päivän tuotantoa.
Siis nukkumalla pidempään ja paremmin, lisäät testosteronin tuotantoa. Nuku siis vähintään kahdeksan tuntia yössä ja mielellään täysin pimeässä huoneessa.

Oliko tästä hyötyä sinulle? Jaa tämä mielihyvin sosiaalisessa mediassa.

3 kommenttia:

  1. Lisää vinkkejä kiitos!

    VastaaPoista
  2. Olen valaistunut, kiitos. :)

    VastaaPoista
  3. Yksi vinkki lisää! Ota kännykkä pois taskusta. Monet tutkimukset allekirjoittavat tämän.

    VastaaPoista