torstai 3. maaliskuuta 2011

Hyvä kahvi - ja kuinka se keitetään


Suomi on kahvinjuontimaa. Tilastojen mukaan keskiverto suomalainen kuluttaa 12 kiloa kahvia vuodessa. Valtaosa tästä on sitä perus-Juhla Mokkaa tai Kulta Katriinaa. Kadonneen miehisyyden metsästys on nyt hyvän kahvin asialla ja kehottaa panostamaan määrän sijasta laatuun.


Suomessa on sinällään erikoinen kahvilakulttuuri verrattuna esimerkiksi Välimeren maihin. Täällä kahvia keitetään yleensä koko pannullinen, josta asiakas itse kaataa kuppiinsa, kun taas Välimerellä kahvi keitetään aina asiakaskohtaisesti. Kahvi ei kestä seisottamista, joten Välimerellä ollaan askel lähempänä parempaa kahvia.

Kahvilaatuja on monia, joista kukin voi etsiä itseään miellyttävän. Kahvien hintahaitari on myös melko laaja: esimerkiksi Jamaican Blue Mountain -kahvi maksaa Suomessa noin 99€/kg. Tavallinen tallaaja saa kyllä hyvät kahvit keitettyä paljon halvemmistakin kahveista.

Yksi merkittävä kahvin makuun vaikuttava tekijä on paahtopäivä. Raakakahvi säilyy hyvänä parhaimmillaan vuosia, mutta paahtamisen jälkeen kahvi alkaa vanhentua merkittävästi. Paahtamisen jälkeen happi alkaa syrjäyttämään hiilidioksidia kahvinpavuissa, mikä typistää kahvin makua. Parhaimmillaan pavut ovat kaksi päivää paahtamisen jälkeen. Mikäli pavut pakataan hyvin paahtamisen jälkeen, ne säilyvät aromikkaina viikosta kuukausiin. Kaupasta ostamasi Juhla Mokka saattaa olla paahdettu jo puoli vuotta aikaisemmin. En kuitenkaan suosittele ostamaan omaa kahvibrännäriä, vaan ostamaan/tilaamaan kahvia useammin.

Toinen merkittävä asia mihin kahvinkeittäjä voi vaikuttaa on kahvin jauhaminen. Kun kahvi jauhetaan, sen hapen kanssa reagoiva pinta-ala kasvaa merkittävästi ja samalla siis säilyvyys heikkenee huomattavasti. Suositus onkin, että kahvi käytetään välittömästi jauhamisen jälkeen. Siksi suosittelen sijoittamaan kahvimyllyyn. Käyttökelpoisia sähkömyllyjä saa noin 50 eurolla. Kahvin aromit heikkenevät myös papuina, joten jos kahvinjuontisi on vähäistä, niin osta kerralla vain pieniä määriä papuja, niin kahvisi on aina lähempänä täydellisempää kahvia.

Seuraavana tekijänä hyvän kahvin keitossa on keittimen valinta. Tärkeimpiä tekijöitä keittimessä ovat puhtaus ja veden oikea lämpötila. Todella usein näkee kahvinkeittimissä likaisia pannuja, joilla vielä vesi kaadetaan vesisäiliöön kierrättäen vanhat kahvirasvat keittimessä. Samalla heikennetään kahvinkeittimen vastuksien toimintaa. Kahvipannu pitää aina pestä kahvinkeiton jälkeen, jotta kahvirasva ei pääse härskiintymään pannun kylkeen ja täten pilaamaan seuraavaa kahvierää.

Sitten kun hiljattain paahdettu kahvi on ostettu, ja keitin on puhdas, voidaan siirtyä keittämään kahvia. Seuraavassa ohje kuinka pressopannulla keitetään täydellinen kuppi (tai useampi):

1. Jauha kahvi suodatinjauhatusta hieman karkeammaksi ja mittaa kahvia 7 grammaa per 1,25 desilitraa vettä
2. Laita jauhe pannun pohjalle ja keitä vesi. Optimaalisessa tilanteessa vesi on viileää, hetken hapettunutta ja keittämätöntä.
3. Kun vesi on kiehunut, odota noin puolitoista minuuttia jotta se jäähtyy 95 asteiseksi ja kaada se pannuun
4. Sekoita ja anna kahvin seistä neljä minuuttia
5. Kuori lusikalla pinnalle noussut vaahto ja paina pressopannun siivilä alas
6. Juo kahvi heti, se on tuoretuote

Itse käyn hakemassa kahvini Mokkamestareilta tai tilaan ne Has Beanista Englannista. Nyt kun punta on halpa suhteessa euroon, tulevat kahviostokset Englannista kohtuuhintaisiksi.

Mikä on sinun suosikkikahvisi? Ja miten sen keität?

4 kommenttia:

  1. Täytyy sanoa, että mää oon hyvinkin höveli kahvinjuoja. Juon sitä mitä on tarjolla. Tosin, keittäjiä on niin monenlaisia. Mutta ehkä omaan makuun parhaiten osuu joku tummapaahtoinen Presidentti, mutta joku toinen, punainen paketti tais olla, suht tummapaahtoinen oli kyllä varsin mainiota myös. Itse en tosin kahvia keitä oikeastaan koskaan, koska en sitä kotona juo. Ja nykyisillä nukkumaanmenoajoilla ei parane kotona kahvia juodakaan - tai edes kylässä. Töissä kahvi on perinteistä Juhla Katriinaa tai Kulta Mokkaa, eikä kummoiselta maistu, kun tulee "teollisuuskeittimestä".

    VastaaPoista
  2. Hyvä kahvi maistuu kyllä mutta en ole noin hifisti. Papuina tällä hetkellä aika paljon Starbucksia, sitä tulee aina reissuilta tuotua, mieluiten luomua. Paahtona "Bold", pikimusta "Extra bold" on mulle liian tummaa. Jauhetut pavut laitan hamppufiltteriin, johon kiehahtanutta vettä vedenkeittimestä päälle.

    Mulle on suodatettu kahvi maistunut aina paremmin kuin pressolla tehty. Tämä voi tosin johtua siitä, että mun presso falskasi tai sitten jauhoin liian pieneksi eli hötöä oli kahvissa liian paljon.

    Tässä vaiheessa kahvihifisti varmaan viimeistään järkyttyy: mukin pohjalle laitan yleensä jo ennen kahvin suodatusta reippaasti itse tehtyä pähkinämaitoa tai 5,5% raakamaitoa. Mustana kahvi ei kovin hyvin uppoa vaikka se varmaan miehekästä olisikin :-)

    VastaaPoista
  3. Maailman paras kahvi ;)

    http://www.iherb.com/Madre-Labs-Caf-Ceps-30-Packets-2-2-g-077-oz-Each/20874?at=0

    VastaaPoista
  4. Miehekkyys ei ole naama irvessä mustan kahvin tai koskenkorvan juomista.
    Miehekkyys on jotain muuta.

    Mad-Mike: Itse juon pääasiassa kofeiinittomia kahveja, joten niitä voi juoda myös illalla. Oma suosikkini on Mokkamestareiden decaf arabica.

    Panu: Pressossa kahviin tosiaan tulee lähes väistämättä kahvipölyä. Pähkinämaitoa tai raakamaitoa en ole kahviin laittanut, mutta sellaisenaan molempia on tullut juotua. Vaimo kyllä tykkää juoda raakamaitoon tehtyä cafe au lait:ia

    Naina: Tuota on tullut juotua, kun iHerbin lähetysten mukana on tullut ilmaisnäytteitä. Makuelämyksenä ainakin erilainen. =)

    VastaaPoista