tiistai 22. helmikuuta 2011

Päätöksenteon taito



Päätöksen tekeminen on kuin pyörällä ajo - ennen kuin opit sen kunnolla, kaadut muutaman kerran, mutta lopulta opit taidon ja se tulee jatkossa aina suoraan selkäytimestä. Jos et koskaan hyppää pyörän selkään, et etene pyörällä mihinkään. Sama päätöksenteossa; voit jättää päätökset tekemättä, mutta et pääse elämässäsi eteenpäin.




Päätöksiä tekemällä saat arvostusta ja huomiota. Vaimo haluaa päätöksiä tekevän miehen, eikä nyökkäilevää "Kyllä, kulta"-miestä. Pomosi haluaa sinun ajattelevan itse, eikä sinun kysyvän jatkuvasti "Voinko tehdä näin?". Päätöksiä tekevät miehet palkitaan työssään ja he elävät onnellisemmin parisuhteessa. Älä kuitenkaan mene äärimmäisyyksiin käyttäytymällä autoritäärisesti kotona tai tekemällä liian isoja ratkaisuja työpaikallasi.

Harmittavan usein miehen suusta kuulee lauseet:

"En osaa päättää.", "Päätä sinä." tai "Ihan sama."

Päätöksen tekeminen


Teemme päätöksiä päivittäin, pienempiä ja isompia. Joskus isommat päätökset aiheuttavat ahdistusta. Mitä lähemmäksi päätöksen tekemisen hetki tulee, sitä enemmän asia puristaa rinnassa. Seuraavaksi listaan hyviä vinkkejä siihen, miten päätöksen tekemisestä tulee helpompaa ja vähemmän ahdistavaa.

Kerää olennainen tieto. Ihminen tekee päätöksenteosta usein itselleen liian vaikeaa ja hautaa itsensä ns. "turhan tiedon" alle. Turhalla tiedolla tarkoitan tietoa jolla on vähäinen tai olematon merkitys päätöksen tekemiseen. Tehokkaampaa päätöksenteossa on keskittyä olennaiseen tietoon. Tietoa kannattaa kerätä useasta eri lähteestä ja suhtautua siihen kriittisesti, mutta avoimesti.

Listaa hyvät ja huonot puolet. Asioiden kirjoittamisella on merkittävä voima. Listaa siis päätöksen tekemisestä seuraavat mahdolliset hyvät ja huonot asiat. Laita ne eri sarakkeisiin, jotta näet jo visuaalisesti kummalla puolella on enemmän painoa. Lisäksi voit antaa asioille arvosanan 1-10. 1 tarkoittaa että asialla ei ole suurta merkitystä, 10 taas että asia on erittäin merkittävä.

Mieti aiempia päätöksiäsi. Ihmisillä on tapana toistaa samanlaisia toimintamalleja, vaikka ne tuottaisivat useammin ei-toivotun lopputuloksen. Virheiden tekeminen ei tee sinua tyhmäksi, vaan se jos et opi virheistäsi. Mieti onko aiemmilla "huonoilla" päätöksilläsi jokin yhteinen tekijä, ja yritä saada se karsittua tästä päätöksestäsi.

Päätöksen tekeminen nopeasti

Toisinaan joudumme tekemään isojakin päätöksiä nopeasti. Esimerkiksi sotatilanteessa joukkueenjohtajan on kyettävä tekemään päätöksiä nopeasti ja kovan paineen alla. Hänellä tuskin on aikaa ryhtyä listaamaan hyviä ja huonoja puolia ja analysoimaan niitä tarkasti. Seuraavassa vinkkejä nopeaan päätöksentekoon.

Ole valmis. Tuskin tiedät tarkalleen, mitä elämässäsi tulee seuraavaksi tapahtumaan, mutta voit varautua mahdollisiin tapahtumiin. Pidä itsesi työpaikalla ajan tasalla käynnissä olevista "projekteista", taloudellisesta tilanteesta ja resursseista, jotta pystyt ilman suurempaa paneutumista tekemään tarvittaessa nopeita päätöksiä. Parisuhteessasi voit miettiä jo valmiiksi mitä mieltä olisit, jos tyttöystäväsi kysyy mielipidettäsi yhteisestä asunnosta tai naimisiin menosta. Mieti valmiiksi mihin suuntaan haluat parisuhteenne etenevän. Onnettomuuksien sattuessa toiset ihmiset osaavat toimia ja toiset jähmettyvät. Miksi? Ensin mainitut ovat harjoitelleet joko mielessään tai oikeasti onnettomuustilanteessa toimimista. Harjoittele näitä taitoja niin, että kun oikea tilanne sattuu voit unohtaa paineen ja toisten ihmisten katseet ja yksinkertaisesti toimia.

Luota intuitioon. Intuitioon on hyvä luottaa silloin kun päätös täytyy tehdä sellaisella osa-alueella joka on sinulle tuttu. Intuitio pohjautuu aivojen harjaantumiseen, samalla tavalla kuin pyörällä ajo automatisoituu aivoissamme harjoituksen myötä. Intuitio mahdollistaa tavallisen käsityskykymme reilusti ylittävän tietojenkäsittelyn. Pidä vain huoli, että intuitiollasi on tietoa saatavilla.

Lopuksi ajatus joka on hyvä pitää mielessä:

Älä jää katumaan päätöksiäsi, yritä sen sijaan oppia niistä.


2 kommenttia:

  1. Mahtava aihe. Itekin tein hiljattain päätöksen. Isohkonkin ehkä. Päätin vaihtaa työpaikkaa. Vaikka asia tavallaan olikin selvä, aiheutti se silti tavallaan epävarmuutta, jopa jännitystä. Mutta, päätös tuli tehtyä ja se oli hyvä - ainakin tällä hetkellä.

    Ja pitää myös elämän eri tilanteissa muistaa, että päätös olla tekemättä muutosta on päätös jatkaa nykyisellään. Ja vaikka se elokuvassa onkin esille viimeksi noussut, mielestäni on lähtökohtaisesti hyvä suhtautua myönteisesti avautuviin tilaisuuksiin.

    Elämä on päätöksiä täynnä ja arpominen johtaa turhautumiseen.

    VastaaPoista
  2. "Ihan sama" on ehkä ärsyttävin vastaus kysymykseen. Harva asia on kenellekään oikeasti ihan sama. Sitten nillitetään kun ei koskaan kotona saa päättää mistään tms. Vaikka oikeasti on mielipidettä kysyttykin, ehkä useaankin otteeseen.

    VastaaPoista