keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Ryhti kuntoon


Valokuvien perusteella olin teini-iässä selkärangaton. Hartiat aina eteenpäin kääntyneenä, selkä mutkalla ja pää eteenpäin työntyneenä kuin kilpikonnalla. Muistan kuinka vanhemmat komensivat: "Seiso ryhdikkäästi!", "Selkä suoraksi! Olihan se ryhti ehkä pienen tovin hyvä, mutta kun valvova silmä vältti lysähti heinäsirkkamainen kehoni taas kasaan.

Tuolloin tuo käskytys tuntui tarpeettomalta, enkä oikein kokenut mitään mielekkyyttä ryhdin ylläpitämiseen. En ilmeisesti ollut katsonut itseäni peilistä (pukeutumistyylikin oli kyllä luokkaa "Käsittämätön"). Näytin suorastaan naurettavalta. Vieressä olevassa kuvassa ylärivillä toinen vasemmalla on oma siluettini teini-ikäisenä.
Hyvä ryhti ei pelkästään vaikuta siihen miltä näyttää, vaan sillä on myös terveydellisiä vaikutuksia ja pitkävaikutteisia sellaisia. Seuraavassa muutamia syitä hyvän ryhdin pitämiseen:

Ehkäisee emännän kyttyrää. Houkuttaako ajatus siitä että näyttäisit Quasimodolta kahdenkymmenen vuoden päästä? Pidä silloin huono ryhti. Kyttyrän nimi on emännän kyttyrä siksi, että se esiintyy useimmiten vanhoilla naisilla. Se johtuu huonon ryhdin ja osteoporoosin yhdistelmästä. Oma veikkaukseni on, että päätetyön yleistyessä nähdään myös miehillä emännän kyömyjen yleistyminen kymmenen vuoden sisällä.

Parantaa ruuansulatusta. Yläselän ollessa kasassa painavat kylkiluut sisäelimiä haitaten niiden luonnollista toimintaa. Pitämällä selkä suorassa ja ryhdikkäänä pääse veri kiertämään sisäelimissä paremmin ja ruuansulatus toimii normaalisti.

Piilottaa keskivartaloa. Onko vyötäröllesi kertynyt hieman ylimääräistä? Etkä halua sitä erityisemmin esitellä? Kuten aiemmin kerroin huono ryhti painaa sisäelimiä ja samalla työntää niitä ulospäin. Tämä saa keskivartalon näyttämään entistä isommalta. Ei hyvä ryhti tee ihmeitä, mutta saa elintasokummun näyttämään edes hieman pienemmältä. (Kummun eliminoimiseen paneudutaan muissa postauksissa.)

Parantaa itseluottamusta ja suorituskykyä. Richard Pettyn johtamassa tutkimuksessa Ohion yliopistossa todettiin, että ryhdikkäästi istuminen paransi koehenkilöiden itsevarmuutta päätöksiä tehtäessä. Coloradon yliopiston tutkimuksessa Tomi-Ann Robertsin johdolla todettiin, että miehet joilla oli paras ryhti pärjäsivät parhaiten tutkimuksessa teetetyssä matemaattisessa testissä. Seuraavan kerran kun olet menossa työhaastatteluun tai aiot lähestyä vastakkaisen sukupuolen edustajaa, keskity ryhtiisi ja olet jo askeleen lähempänä onnistumista.

Antaa hyvän vaikutelman. Miehen ryhdikäs olemus antaa kuvan aikaansaavasta, läsnä olevasta ja luotettavasta ihmisestä. Teet ensi vaikutelman ihmisiin vain kerran. Haluatko sen olevan vaikutelma laiskasta ja löysästä miehestä?

Millainen on hyvä ryhti?


Hyvä ryhti ei ole armeijasta tuttua ylijäykkää jäkittämistä, vaan oikeaoppinen ryhti muodustuu kolmesta kaaresta jotka muodostuvat selkäpuolelle. Ihmisen selkärangan tulisi olla loivassa S-kirjaimen muotoisessa asennossa, jotta selän välilevyt toimisivat rangan iskunvaimentimena. Hyvän ryhdin näkee sivuttaisuunnassa niin, että piirtää suoran viivan (kuvassa) korvannipukasta olkanivelen keskipisteen kautta lonkkanivelen kohdalle, josta viiva jatkuu polvinivelen takaa ulkokehräsen (nilkan sivussa oleva "mollukka") editse lattiaan.

Takaapäin katsottuna hyvä ryhti on symmetrinen. Symmetria muodostuu olkapäiden ollessa samalla tasolla. Myös lonkkien ja polvitaipeiden tulisi olla keskenään samalla korkeudella. Lisäksi polvet eivät saisi muodostaa pihti- eikä länkisääriä ja nilkkojen tulisi olla akillesjänteen kohdalla suorassa linjassa. Nilkkojen oikea asento vähentää myös mahdollista polvien rasitusta ja nivelten revähdyksiä. Hyvä ryhti ei siis ole pelkästään selän suorana pitämistä, vaan myös alavartalolla on suuri merkitys terveellisessä ryhdissä.

Miten parantaa ryhtiä?

Hyvä ryhti lähtee jalkateristä, joiden tulisi seistessä olla hartioiden leveydellä ja painon olla enemmän päkiöillä kuin kantapäillä. Tämä on helppo testata niin että joku tönäisee sinua kevyesti rintalastasta, ja jos menetät tasapainosi on paino liikaa kantapäillä. Siirrä painoa eteenpäin ja pyydä tönäisemään uudestaan, nyt kehosi ollessa paremmassa linjassa sinun pitäisi pysyä tasapainossa.

Alaselässä tulisi pitää pientä kaarta, varoen kuitenkin yliojentamasta lantiota taaksepäin. Yliojentamalla lantiota näytät ankalta ja aiheutat ylimääräistä painetta selkärankaan. Rinnan pitäisi olla auki ja hartiat alas ja taakse vedettynä. Lisäksi pään tulisi olla keskellä hartioita ja leuka pystyssä. Leuka- ja niskalihaksien tulee myös olla rentona.

Seistessä hyvän ryhdin saa parhaiten testattua menemällä seisomaan selkä seinää vasten niin, että pää, olkapäät ja pakarat ovat seinää vasten. Tästä asennosta muodostuu ryhdikäs asento vetämällä alavatsaa sisään ja kokeilemalla että käsi mahtuu alaselän ja seinän väliin. Alkuun hyvä ryhti vaatii tietoista harjoittelua eikä se välttämättä ole täysin kivutontakaan.

Mikäli olet valkokaulusorja tai muuten vietät päiväsi pöydän ääressä, tulee sinun myös istuessa kiinnittää huomiota ryhtiin. Itse ratkaisin ongelman hankkimalla satulatuolin, jossa ei voi istua huonolla ryhdillä. Mikäli olet huolissasi suvunjatkamiskyvyn säilymisestä voit hankkia satulatuolin jossa on rako keskellä, joka ehkäisee paineen muodostumista häpyluuhun.

Mikäli satulatuoli ei ole ratkaisusi, tulee istumaryhtiin keskittyä (tarvitsee siihen keskittyä kyllä satulatuolillakin). Istuessa polven tulisi muodostaa 90 asteen kulman, samoin myös lantion ja reisien tulisi olla 90 asteen kulmassa. Vaikka jalkojen ristiminen tuntuu luonnolliselta, se aiheuttaa kiertoa lantioon, mikä voi aiheuttaa ongelmia. Alaselässä tulisi pitää vastaava kaari kuin seistessäkin ja rinnan tulisi olla samalla tavalla avoin. Pään asennon tulisi olla pystyssä, tämän hahmottamiseen on hyvä kuvitella kirja pääsi päälle. Voit tietysti laittaa oikeasti sen kirjan pääsi päälle, mutta saatat saada kieroja katseita kanssaihmisiltä. Aluksi ryhdikäs istuminen voi olla raskasta, joten pidä sopivin välein taukoja jolloin nouset tuolistasi ja kävelet venytellen selkääsi.

Loppuun vinkki tasoa "Niksi-Pirkka":

Jos pidät kauluspaitaa (etkä välitä työkavereiden oudoksuvista katseista) hyvä keino ryhdin tarkkailuun on sitoa langan tai siiman toinen pää paidan ylimpään nappiin ja toinen pää vyön solkeen. Jos lanka/siima löystyy pitää ryhti oikaista.

Kommentoi missä kunnossa sinun ryhtisi on tai kerro onko hyvästä ryhdistä ollut sinulle hyötyä tai vaikka mitä mummollesi kuuluu.

5 kommenttia:

  1. On kyllä melkoista taiteilua itelläkin ton ryhdin kanssa. Viime päivät oon koittanu oikein keskittyä siihen, etten lysyssä istuisi. Olkapäät on hankalat, niitä ei tahdo muistaa vetää taakse. Vaikka enpä edes tiedä missä kunnossa se oma ryhti on, toivottavasti normaalia parempi.

    VastaaPoista
  2. Ryhdillä on kyllä iso vaikutus. Itse huomasin muutoksen jopa kävelytyylissäni, kun oikaisin ryhtini. Aikaisemmin eivät kädet heiluneet kävellessä vaan ne roikkuivat sivuilla, nykyään kävely näyttääkin enemmän kävelyltä, eikä laahustamiselta.

    VastaaPoista
  3. Erittäin aiheellinen kirjoitus ja toivoisin, että kaikki suomalaiset lukisivat tämän!

    Muistan yläasteella ihailleeni "hopparityyliä" eli löysät vaatteet ja löysä mies (eli huono ryhti). Jossain vaiheessa sitten isä huomautti huonosta ryhdistä (tai tälläinen mielikuva minulla on) ja tajusin ilmeisesti itsekin heti tai melko pian, kuinka hölmöltä roikkuva ryhti näyttää.

    Mutta miten saada huonoryhtiset kaverit tekemään asialle jotain? Ei välttämättä toimi, että sanoo suoraan, ihmiset kun mieluummin loukkaantuvat kuin oppivat (kirjoitukseni aiheesta http://kosoola.blogspot.com/2011/04/oikeus-oppia-ja-oikeus-loukkaantua.html). Pitääkö ottaa ihmisistä kuvia ja näyttää niitä niille, niin kuin kuvia joskus näytetään ja toivoa, että huomaisivat oman huonoryhtisyytensä? Tai ehkä kirjoitan asiasta omaankin blogiini ja toivon, että ihmiset kiinnittävät asiaan huomiota.

    Huonoryhtisestä miehestä tulee tosiaan vähän epämiehekäs vaikutelma ja naisten naiselliset muodot kärsivät kun rinnat painuvat sisään ja vatsa ulos. Ja minä kun olen kuvitellut, että erityisesti naiset haluavat näyttää hyvältä.

    Voisiko huono ryhti olla seurausta huonosta itsetunnosta? Alitajuinen yritys viestiä mitättömyyttään? Jotkut perustelevat huonoa ryhtiään jollain fysikaalisilla syillä, mutta harva näistä ihmisistä kuitenkaan on kyvytön suoristamaan selkäänsä esimerkiksi maatessaan.

    Ensimmäistä kertaa juuri luin tätä blogia. Superfoodit.fi -foorumin kautta tuli linkki vastaan. Nimi on lupaava ainakin, joten eiköhän tätä täydy tutkia enemmänkin.

    VastaaPoista
  4. Tervetuloa lukemaan ja etenkin kommentoimaan.

    Hyvä pointti tuo itsetunnon vaikutus ryhtiin. Ilmeisesti aika monen suomalaisen itsetunto on alhainen, jos ryhtiä katsotaan. Toisaalta, tämän maan synkkä talvi vetää kyllä kenen tahansa itsetunnon matalalle.

    Tutustun myös sinun blogiisi.

    VastaaPoista
  5. Hei!

    Vallalla on valitettava väärinkäsitys ryhdistä ja sen saavuttamisesta. Jos aletaan yllä olevan kirjoituksen ohjeita noudattaen tietoisesti tehdä ja yrittää pitää yllä tätä ns. hyvää ryhtiä, aiheutetaan kehossa aikamoisia jännitystiloja. Jokainen tietää, ettei sillä lailla jaksa/muista kauaa olla. Kukaan ei todellisuudessa edes pysty tekemään "hyvää ryhtiä", syystä, että tuntemuksesi siitä, miten ja missä kulmassa kehosi eri osat ovat, ovat yleensä täysin virheelliset.

    Keho onkin saatava ensin vapaaksi kaikesta ylimääräisestä jännityksestä, jolloin se luonnostaan asettuu tasapainoon.Tällöin keho, suuntautumalla luonnollisesti ylöspäin, pitenevään tilaan on ryhdikäs ilman jäykkyyttä. Ja huom! kun se saavutetaan tällä tavalla lihakset vapauttamalla (mikä on useimmille aivan outo ajatus)ryhdikkyys ja kehon sulavuus säilyy kaikessa liikkumisessa. Tämän kaiken voi saavuttaa Alexander-tekniikan avulla. Lukekaapa lisää aiheesta www.turunalexandertekniikka.com

    VastaaPoista