keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Mitä on Miehisyys?


Mikä erottaa miehen pojasta? Yhteiskunta katsoo, että 18-vuotias on aikuinen ja tästä voisi helposti todeta, että tuolloin pojasta kasvaa mies. Katsoessani tämän päivän mies-sukupuolen edustajia voin vain todeta, että 35-vuotiaskaan ei välttämättä vielä ole mies. Täysi-ikäiseksi ihminen tulee väistämättä, mutta mieheksi ei nykyään kovinkaan moni kasva.

Miehisyys terminä on aikoinaan ollut vahvasti kiinni kulttuurissa. Se on joko liitetty soturina olemiseen tai agraariyhteiskunnan aikana maanviljejän työhön. Teollisen vallankumouksen myötä mies siirtyi pelloilta tehtaaseen ja oli miehuutensa kanssa varmasti hämillään, kun kone teki työn hänen puolestaan.

Miehisyys on ollut aikaisemmin turvan luomista ja leivän tuomista pöytään. Naisten tultua mukaan työelämään miesten selkeä rooli perheen päänä ja taloudellisena turvana pirstaloitui. Ymmärrän täysin, että tuolloin oli kovaa vastustusta sukupuolten väliseen tasa-arvoon työnteossa. Miehisyys oli uhattuna.

Kulttuurisidonnainen miehisyys on mielestäni ongelmallista, sillä kulttuuri muuttuu ja kehittyy. Kulttuurin muutoksessa miehisyyden pitäisi muuttua mukana, mutta aina se ei ole mahdollista. Miehisyyden ei tulisikaan olla kulttuuri- tai tilannesidonnaista.

Miehisyys on mielestäni universaalia hyveellisyyttä. Hyve on englanniksi "virtue" ja se juontuu latinan kielisestä sanasta "virtus". Arvaatko mitä "virtus" tarkoittaa?

Miehisyyttä ja miehistä voimaa. (vir = mies)
Seuraavat hyveet kuuluvat mielestäni olennaisesti miehisyyteen:

Itsenäisyys on oikeanlaista riippuvuutta toisista. Kykyä käyttää omaa järkeään ja oppia toisilta.

Rohkeus on uskallusta tehdä oikeita asioita pelosta huolimatta. Yleistäen nykynuorilla on rohkeudesta väärä käsitys. Tämä näkyy surullisina tilastoina nuorten miesten kuolleisuudessa. Rohkeus ei ole typerää riskinottoa.

Vastuullisuus on ymmärrystä siitä, että itse vastaa omasta elämästään eikä sitä kukaan muu luo itselle eikä kukaan toinen kanna siitä vastuuta.

Johdonmukaisuus on pitkäjänteisyyttä tehdä niin kuin sanoo ja/tai ajattelee. Johdonmukaiseen ihmiseen voi luottaa ja häntä voi kunnioittaa.

Uskollisuus on omistautumista ja luotettavuutta ihmissuhteissa.

Ahkeruus on toimeliaisuutta. Benjamin Frankilinin sanoin (oma suomennos): Älä hukkaa aikaa; työstä aina jotain hyödyllistä; karsi pois tarpeettomat tehtävät.

Siisteys on huolehtimista järjestyksestä ja siisteydestä itsessä, vaatteissa ja ympäristössä. Teet ensivaikutelman ihmisiin vain kerran.

Nämä hyveet ovat yleismaailmallisia ja niitä voi kuka tahansa mies, missä tahansa tilanteessa toteuttaa. Ojankaivajasta pörssiyhtiön johtajaan, alokkaasta puolustusvoimien komentajaan.

Nämä hyveet eivät ole mitenkään miesten yksinoikeuksia, vaan myös naiset voivat näiden hyveiden mukaan elää. Se on myös toivottavaa. Naisellisuus muodustuu myös näistä hyveistä (ja luultavasti muutamasta muusta), mutta se ilmenee eri tavalla kuin miehisyys. Vertauskuvana esitettäköön vaikka pianon ja saksofonin suhde, vaikka ne soittavat saman nuotin se kuulostaa erilaiselta.

Mitä sinä ajattelet miehisyydestä? Mitä se sinulle on? Mitä hyveitä mielestäsi miehisyyteen kuuluu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti