perjantai 18. maaliskuuta 2011

Parisuhteen liekin hoitaminen

Tavallisesti parisuhteen ensimmäiset vuodet ovat ns. rakastumisvaihetta, joka menee vielä uutuuden huumassa. Toisilla tuo vaihe kestää lyhempään ja toisilla pidempään. Yleistä on, että kolmas vuosi parisuhteessa on täynnä koettelemuksia, kun kumppani ei enää olekaan se jännittävä ja kiehtova ihminen. Saattaa käydä jopa niin, että ne piirteet joihin alunperin ihastuit alkavatkin ärsyttämään.

Kuinka siis välttää parisuhteen sudenkuopat ja pitää suhde liekeissä vielä vuosienkin jälkeen?

Valitettavan yleinen tilanne parisuhteessa on, että puolisoa ryhdytään pitämään itsestäänselvyytenä. Sitä helposti olettaa puolison tekevän kaiken Minua varten, ilman mitään kiitosta. Tällainen toimintatapa on itsekäs, koska se keskittyy ainoastaan Minun tarpeisiini ja nautintoihini. Omiin suuntiin vetävät puolisot rikkovat parisuhteensa helposti.

Rakkautta ei saa ilmaiseksi, sen eteen on tehtävä töitä.

Rakkaus on vaativaa. Rakastaminen vaatii jatkuvaa puhdistumista, itsestä luopumista.


Seuraavassa muutamia parisuhdetta edistäviä toimintatapoja:

Rakkauden osoittaminen. Vaikka olisit sanonut "Rakastan sinua" puolisollesi tuhat kertaa, hän haluaa kuulla sen silti. Ajattelet luultavasti, että minä osoitan rakkauteni tuomalla leivän pöytään. Vaikka rakkauden osoittaminen teoilla on tärkeää, on erittäin tärkeää sanoa rakkaudentunnustuksia puolisollesi. Tekojen pitää seurata puheita.


Puolison huomioon ottaminen. Ensitreffeillä miehet usein käyttäytyvät kuin ritarit; avataan ovi deittiseuralle, tarjotaan tuolia ruokapöytään mennessä, annetaan oma takki neidon harteille, jos illan viima käy kylmäksi. Parisuhteen muuttuessa arkisemmaksi ritarillisuus katoaa. Ritarillisuutta naiset kuitenkin arvostavat, se saa heidät tuntemaan olonsa tärkeäksi ja se osoittaa, että välität hänestä. Tee päivittäin edes jokin pieni ritarillinen ele; pidä hänelle ovea auki, laita hänelle iltapala valmiiksi tai mitä pientä kohteliasta keksitkään.


Milloin viimeksi sanoit puolisollesi, että hän näyttää hyvältä? Olet saattanut ajatella niin, mutta puolisosi tuskin osaa lukea ajatuksiasi. Sano se ääneen. Tämä on etenkin silloin tärkeää, kun puolisosi laittautuu. Hän haluaa tunnustusta ulkonäöstään. Kun sanot asiasta, sano se sydämestäsi.


Yhteinen aika. Suhteen alussa vastarakastunut pari viettää lähes koko vapaa-ajan yhdessä ja kaipaavat toisiaan silloin kun eivät ole lähekkäin. Toisin on kun parisuhteella on mittarissa esimerkiksi seitsemän vuotta. Mies pyrkii karkaamaan kavereiden kanssa kaljalle, firman puulaaki-jalkapallotreeneihin tai yhteistä aikaa ei vain löydy kun "töitä on niin paljon".


Millainen parisuhde se on jos mies ja nainen eivät vietä aikaa yhdessä?
Se ei ole parisuhde.


Ottakaa joka viikko aikaa, jonka vietätte kaksin puolisosi kanssa. Yhdessä tekemisen ei tarvitse olla mitään erikoista, juokaa iltatee yhdessä, menkää ravintolaan ja kävelylle, paistakaa yhdessä vohveleita ja keskustelkaa, käykää museossa ja kahvilassa tai vaikka torilla syömässä mansikoita. Tärkeintä on viettää aikaa yhdessä ja olla kontaktissa puolison kanssa. Elokuvissa käyntiä tai television katselua en pidä hyvänä tapana viettää yhteistä aikaa, sininen lasisilmä vie väkisinkin huomion ja puoliso jää sitä vaille. Mikäli aikaa ei meinaa löytyä, merkitkää yhdessä kalenteriin ilta, jonka varaatte toisillenne. Vaikka jotain tulisi samalle illalle niin pyrkikää ensisijaisesti siirtämään se meno.


Miten sinä hoidat parisuhdettasi? Jaa omat vinkkisi ja ohjenuorasi muille miehille.

1 kommentti:

  1. Hyvä kirjoitus, tärkeä aihe!

    Rakkaudessa, kuten elämässä yleensäkin, tarvitaan kohokohtia, mutta arki on se, mikä oikeastaan ratkaisee. Kunnioitus, hyväksyntä ja erityisesti anteeksiantavaisuus ovat minusta ne asiat, joiden täytyy näkyä ja kuulua koko ajan.

    Iltatee ja yhdessä tekeminen ovat minusta hyviä vinkkejä irtiottoihin. Olen samaa mieltä siitäkin, ettei TV ja elokuvat ole hyväksi edes ensitreffeille. Minusta tuntuu, että ravintolassakin homma menee helposti pelkäksi syömiseksi :)

    Seksi on erittäin tärkeä yhteinen asia, kunhan suhde on ensin rakentunut ystävyydelle ja kumppanuudelle.

    Kymmenen avioliittovuoden ja kahden lapsen kokemuksella voin sanoa, että jos ei muu auta niin, varatkaan hotellihuone yhdeksi yöksi silloin tällöin - mummit, kummit tai ystävät lapsenvahdiksi.

    VastaaPoista