keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Kutsumuksesta ja siilistä


Ihan ensimmäisenä tulee mieleen, että mitä yhteistä on kutsumuksella ja siilillä. Paljonkin.

Kolmisen viikkoa sitten kirjoitin aiheesta "Työ, ura vai kutsumus?" ja nyt jatkan samasta aiheesta keskittyen kutsumukseen, sen löytämiseen ja toteuttamiseen. Kutsumuksesta puhuttaessa voidaan käyttää myös termiä siilikonsepti. Tällä konseptilla viitataan ketun ja siilin erilaisiin toimintatapoihin. Kettu osaa kaikenlaista; yrittää tassulla huitaista siiliä, purra siiliä ja kääntää siilin. Siili kääriytyy aina piikkipalloksi.


Kettu osaa monta asiaa hyvin. Siili osaa yhden asian ja osaa sen parhaiten. Siitä Jim Collinsin esittämässä siilikonseptissa on kysymys. Oman ydinosaamisensa löytämisestä. Collins esittää kirjassaan "Hyvästä Parhaaksi" yritysten siilikonseptin, joka on täysin sovellettavissa myös yksilöihin. Siilikonsepti löytyy kolmen osa-alueen risteyskohdasta.

Intohimon, luontaisen lahjakkuuden ja taloudellisen hyödyn risteyksessä.



Collins: Siilikonsepti


Kuvassa ylimmässä pallossa on Intohimo. Tähän alueeseen kuuluu ne asiat, mitä yksinkertaisesti rakastat tehdä. Intohimoisia asioita ovat sellaiset joiden parissa voit viettää koko illan, etkä huomaa ajankulua ennen kuin puolisosi tulee kertomaan kellon olevan jo yli puolen yön. Ne ovat asioita joista olet aivan liekeissä. Parhaassa tapauksessa hengität ja elät näiden asioiden kautta.

Jokainen ihminen on jossain asiassa Luontainen lahjakkuus. Vasemmanpuoleisessa pallossa lukee "Maailman paras". Se on tavoitteena ehkä turhan korkealentoinen, mutta tavoitteet kannattaa asettaa aina korkealle. Ideana kuitenkin on sijoittaa tähän alueeseen ne taidot ja tiedot joissa olet luontaisesti taitava tai mihin sinulla on esimerkiksi joitain fyysisiä kykyjä.

Elämme (valitettavasti?) maailmassa, jossa tarvitsee rahaa. Joten luonnollisesti siilikonseptin oikeanpuoleisessa pallossa on Taloudellinen moottori. Kuvassa lukee "Well paid for what you do" siis "Siitä mitä teet maksetaan hyvin". Mielestäni tällä ei yksilön kohdalla tarkoiteta välttämättä miljoonia euroja, vaan sellaista rahallista korvausta millä tulet toimeen. Ihminen tulee kyllä loppujen lopuksi toimeen yllättävän pienellä määrällä rahaa, jos vain on halua.

Kuvassa oleva vihreä alue, on se alue jossa siilikonsepti majailee.

Kuvasta kuitenkin puuttuu mielestäni tärkeä osa-alue. Nimittäin Kehys. Tämän kehyksen sisälle kuuluuvat ne ihmiset joiden kanssa haluat siilikonseptiasi toteuttaa. "Työ, ura vai kutsumus"-teksti herätti kaveripiirissäni keskustelua ja sieltä nousi esiin myös työtovereiden merkitys työlle. Yhteisö, jossa ei ole ihmisillä keskinäistä kunnioitusta tai jossa on toisiaan vihaavia henkilöitä, ei ole hedelmällinen maaperä kenellekään toteuttaa siilikonseptiaan. 


Mitä rakastat, missä olet luontaisesti lahjakas ja millä pystyt elättämään itsesi. 


Siinä on sinun siilikonseptisi.


Luo ympärillesi vielä inspiroiva kehys, niin konseptisi on valmis.

2 kommenttia:

  1. Tämä on hyvä oivallus. Tavallaan havaitsin tämän omalla kohdallani hiljattain. Olin (tai oon vielä hetken) työssä, jossa oon lahjakkuus. Kokeneempien kollegoiden mukaan useimmilla kestää yli vuoden, ettei tartte heidän tekemisiään hävetä. Mulla tota vuotta ei ollut, vaan työ oli heti hyvää. Mutta. Kehys ei ollut hyvä, työparini oli katastrofi. Vuoden ajan hän söi motivaatiotani työhön. Enkä myöskään saanut riittävästi palkkaa työstäni.
    Nyt onkin uusi vaihe edessä. Saa nähdä kuinka nämä pallurat siinä kohtaavat.

    VastaaPoista
  2. Asian ytimessä! Samoja asioita olen pohdiskellut viimeaikoina. Steve Pavlinan mukaan yksi tapa hahmottaa tätä kuviota on kysyä itseltään seuraavat kysymykset:
    Mitä minun täytyy tehdä? (rahalliset tarpeet)
    Mitä osaan tehdä? (tiedot ja taidot)
    Mitä rakastan tehdä? (intohimo)
    Mitä minun tulisi tehdä? (isompi kuvio esim ihmiskunnan kannalta tms)

    VastaaPoista