keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Juhannus-ekstra: Hukkuvan ihmisen pelastaminen


Joka vuosi juhannuksen jälkeisellä viikolla saa lukea surullisia uutisia hukkuneista. Viime vuonna tilasto oli kymmenen hukkunutta. Säästääkseen edes yhden näistä ihmisraukoista, Kadonneen Miehisyyden Metsästys antaa ohjeet hukkuvan ihmisen pelastamiseen. 

Disclaimer: En ole pelastusalan ammattilainen, vaan kanssaihmisistä huolehtiva blogikirjoittaja.




Hukkuvan ihmisen pelastaminen on auttajan kannalta yksi vaarallisimmista pelastustehtävistä. Paniikissa oleva hukkuva pyrkii aina nostamaan oman päänsä veden pinnan yläpuolelle, hinnalla millä hyvänsä. Ilman pintapelastajan koulutusta tai vesipelastamisen harjoittelua, hukkuvaa ei kannata yksin lähteä hakemaan vedestä. 

Ensisijaisen tärkeää on varmistaa oma turvallisuus, ettei pääty itsekin hukkuvaksi. Pue siis päällesi pelastusliivit tai muu kelluttava varuste ennen pelastustoimiin ryhtymistä. Vesillä liikkuessa kannattaa pelastusliivit olla päällä kokoajan. 

Mikäli pelastajia on useampi, kannattaa yhden soittaa hätänumeroon 112, ja pyytää paikalle lääkintähenkilökuntaa. Muista aina kertoa "Mitä on tapahtunut?" ja "Missä on tapahtunut?". Äläkä sulje puhelinta ennen kuin hälytyskeskuksen päivystäjä antaa siihen luvan. Hukkuvat ihmiset tarvitsevat lähes aina ensiapua, sillä jo pieni määrä nestettä keuhkoissa voi johtaa ns. "kuivaan hukkumiseen". 

Jos hukkuva on tajuissaan, tulee ensisijaisesti pyrkiä ojentamaan hänelle esimerkiksi airoa tai kestävää oksaa johon hukkuva voi tarttua. Sen avulla hukkuva voidaan vetää kuivalle maalle tai saada hänet rauhoittumaan jotta pelastaminen helpottuu. Hukkuvaa ei koskaan tule nostaa soutuveneeseen, sillä soutuvene kaatuu erittäin helposti. Kun hukkuva on saatu veneen viereen, vene kannattaa ennemmin soutaa matalaan veteen jossa hukkuvan jalat ylttävät pohjaan.

Mikäli hukkuva on niin kaukana ettei häneen ylety airolla tai oksalla, kannattaa hänelle heittää esimerkiksi köysi tai jokin kelluttava esine, kuten pelastusrengas. Paras vaihtoehto on tietysti heittää kelluva esine köyden päässä jolloin hukkuvan saa vedettyä veneen viereen.

Siinä tapauksessa ettei käytössä ole mitään pelastusvälineitä, voi pelastaja uida hukkuvan lähelle ja ojentaa tälle jotakin mihin hän voi tarttua. Tajuissaan olevan hukkuvan ihmisen suoraa pelastamista ei kokemattoman tule koskaan yrittää.

Hukkuvan ollessa tajuton tulee vastaavalla tavalla ensin varmistaa pelastajan turvallisuus: pelastusliiveillä tai sitomalla köysi vyötäisille, jonka toisessa päässä on toinen pelastaja. Kun oma turvallisuus on taattu, voi hukkuvan luokse uida ja vetää hänet rannalle.

Kun uhri on saatu vedestä tulee aina aloittaa ensiaputoimenpiteet. Ensimmäisenä tulee uhrilta riisua märät vaatteet ja peitellä hänet huovilla, jotta ehkäistään hypotermiaa. Jos uhri ei hengitä tulee aloittaa paineluelvytys. Mikäli et osaa paineluelvytystä, suosittelen menemään esimerkiksi Punaisen Ristin ensiapukurssille.

Paras tapa kuitenkin pelastaa hukkuva on ennaltaehkäistä tilanteet joissa ihminen voi joutua hukkumiselle alttiiksi. Esimerkiksi ennen kuin Juhannusyönä lähdetään soutelemaan järvelle, kannattaa rakko tyhjentää jo rannalla. Sepalus auki hukkuneita on joka kesä valitettavan paljon. Hyvä sääntö on: Jos olet humalassa, älä mene veteen.

Kaikesta vakavuudesta huolimatta Kadonneen Miehisyyden Metsästys toivottaa kaikille erittäin ratkiriemukasta Juhannusta. Huolehtikaa toisistanne.

Lähteet:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti